Brovarnia

Najlepsze Piwo w Polsce

Brovarnia Gdańsk to najstarszy działający gdański browar.

 

Dlaczego nasze piwa są tak dobre?

Nasze piwo jest wysoko notowane i wielokrotnie nagradzane podczas 
Konkursu piw rzemieślniczych

Do produkcji naszych piw używamy odpowiednio przygotowanej wody, jakościowych słodów z najlepszych słodowni europejskich, najciekawszych odmian chmielu od zaufanych producentów zarówno z Polski jak i zagranicy, oraz odpowiednio wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

W nasze piwa wkładamy całą swoją wiedzę oraz pasję począwszy od kompozycji receptury, aż do uzyskania finalnego produktu.

Atuty naszego browaru

Słód

Słód do naszego browaru dostarczają jedne z najlepszych słodowni w Europie: Bestmalz i Weyermann.

Chmiel

Używamy chmielu z najświeższych zbiorów od sprawdzonych producentów polskich (Polish Hops) i amerykańskich (Yakima Chief Hops)

Woda

Nasze piwa powstają na bazie wody odpowiednio dostosowanej do wymagań konkretnego stylu piwa.

Drożdże

W procesie wykorzystujemy fermentację otwartą - bezciśnieniową, która stwarza drożdżom idealne warunki do pracy.

Laboratorium

Nasze piwa warzone są przez piwowarów-rzemieślników z wiedzą i pasją do tworzenia piwa, oraz chęcią ciągłego rozwijania swoich umiejętności i stałego podnoszenia jakości swoich produktów.

Sprzęt

Producentem sprzętu, dzięki któremu warzymy nasze piwa jest renomowana niemiecka firma z Bambergu - Kaspar Schulz.

Jak tworzymy nasze piwa?

« Nasz browar wykorzystuje klasyczną indywidualną technologię piwa, biorąc pod uwagę pragnienia naszych konsumentów »

1.

Śrutowanie

Po ustaleniu gatunku i receptury piwa, które chcemy uwarzyć, przygotowujemy słód, który uprzednio należy ześrutować (zmielić), aby ułatwić wodzie dostęp do wnętrza ziarna.

2.

Warzenie

Proces przygotowania brzeczki piwnej – słodko-gorzkiego wyciągu ze słodu i chmielu, który następnie podawany jest procesowi fermentacji. Dzieli się na 4 podstawowe etapy: zacieranie , filtracja zacieru , warzenie, chłodzenie brzeczki.

3.

Fermentacja i leżakowanie

Proces „przemiany” brzeczki w piwo. Dzięki pracy drożdży cukier zawarty w brzeczce zmienia się w alkohol, powstaje także dwutlenek węgla oraz inne związki aromatyczno-smakowe. Następnie w procesie leżakowania piwo w sposób naturalny nasyca się dwutlenkiem węgla, po czy „odpoczywa”, leżakuje, dojrzewa.

4.

Degustacja

Ostatni etap, najprzyjemniejszy etap procesu, w którym sprawdzamy czy piwo spełnia założone przez nas warunki i czy jest już gotowe, by zaprezentować je naszym gościom.

Ostatnie opinie

Odkryj nasze piwa

Nasza piwna oferta dzieli się na trzy główne segmenty:
Nasze flagowe piwo – Złoto Brovarni (Pils), dostępne stale, przez cały rok.
Piwa sezonowe – pojawiają się cyklicznie w stałym corocznym rytmie.
Piwa specjalne – piwne nowości, eksperymenty tworzone nierzadko tylko jeden raz.

Skontaktuj się z nami

Dokonanie rezerwacji w weekend wyłącznie telefonicznie
Weekend reservations only by phone

Szafarnia 9, 80-755 Gdańsk

Napisz wiadomość